Jaką wydajność ma komora mroźnicza?
- Szczegóły
Magazyny w branży gastronomicznej, produkcji pożywienia, handlu artykułami spożywczymi wymagają specjalnych komór chłodniczych, które pozwolą utrzymać stałą zadaną niską temperaturę przez długi okres czasu. Służą do tego celu komory mroźnicze. Jaką mają one wydajność, na czym polega ich działanie?
Chłodnictwo przemysłowe, po co są komory mroźnicze?
Komora mroźnicza to specjalny rodzaj zaizolowanego pomieszczenia, która chroni poza dopływem ciepła, również przed nadmiernym absorbowanie m pary wodnej. Jej budowa jest oparta o nowoczesne czytniki, regulatory, które pozwalają utrzymać stałą temperaturę w zależności od warunków przechowywania danych produktów. Występuje kilka rodzajów komór mroźniczych:
- komory chłodnicze — zakres temperatur 0 do +10 oC, przy czym dla temperatur -1 do +1 oC mówimy o komorach chłodniczych tzw. okołozerowych,
- komory mroźnicze — zakres temperatur -5 do -25 oC, przy czym dla zakresu temperatur -18 do -25 oC mówimy o komorach mroźniczych tzw. standardowych,
- komory mroźnicze głębokiego mrożenia — temperatury ok. -30 oC,
- komory z atmosferą kontrolowaną.
Biorąc natomiast ich konstrukcję, wyróżniamy komory składane z segmentowych płyt poliuretanowych, komory montowane w całości u producenta, komory murowane — wbudowane w budynek, a same drzwi do niej mogą mieć konstrukcję przesuwną lub obrotową.
Co wpływa na skuteczność mrożenia?
O wydajności komór mroźniczych świadczy sposób wykonania i użytych komponentów do ich budowy. Podczas projektowania nie można zapomnieć, że zjawiska przepływu ciepła i wilgoci przez przegrody są ściśle ze sobą związane, i powinny być analizowane wspólnie. W samych komorach chcąc zachować optymalne do przechowywanych produktów rzeczy, należy pamiętać o tym, aby określić wielkość pomieszczenia, w którym będzie komora budowana i określić potrzeby inwestorskie. Od temperatury granicznej zależnej będzie grubość ścian, oraz ilość energii, jaką do schłodzenia musiałby wykonać agregat.